"Lidská bytost by měla být schopná vyměnit plenku, naplánovat invazi, zabít vepře, zajmout loď, psát sonety, vyrovnat účty, postavit zeď, srovnat zlomenou kost, potěšit umírajícího, vykonat rozkaz, dát rozkaz, spolupracovat, jednat sám, řešit rovnice, analyzovat nový problém, kydat hnůj, naprogramovat počítač, uvařit chutné jídlo, bít se zdatně, zemřít chrabře. Specializace patří hmyzu"
Robert A. Heinlein / použito z knihy Milan Veselý "Ještě je čas"
pondělí 8. prosince 2014
Moje vánoční "čajotéka"
Pro adventní čas jsem založila "čajotéku". Mám v ní tři druhy báječných ovocných čajů koupených v krámku, který nese přízvisko "pro radost" /a taky jo/, jeden bylinkový antistresový, koupený v "Manufaktuře", který voní po heřmánku. Pravda je, že ten úžasný puntíkovaný hrneček jsem tam také nemohla nechat. No a vzadu kde se vzalo, tu se vzalo červené rybízové víno, které se skvěle osvědčuje při výrobě hašeného vína podle vznešené abatyše Hildegardy z Bingenu, které prý má zahánět smutek. A když už jsme u abatyše Hildegardy a smutku, nedá mi to abych neocitovala myšlenku z knihy Wigharda Strehlowa "Svízelná cesta k lásce"
Z myšlenek sv. Hildegardy
"Naše moderní společnost si pěstuje smutek, protože si už neváží Boha a jeho Stvoření. Dnes jsou jiní duchové, nadčlověk a jeho idoly, straničtí bossové, obchodní manažeři a divadelní hvězdy vtahuji své přátele do své moci. Proto se smutek stal masovou neřestí, psychozou."
"Nebeská radost chce smutnému člověku otevřít oči pro vesmír. Negativní myšlení přitahuje jen negativa a kdo vidí stále jen černě, přitahuje zlo".
"Hašené víno." Víno nalejete do nádoby a necháte vařit, až vzkypí. Pak do něj nalejete studenou vodu. Množství, vzájemný poměr či koření je čistě na každém. Já používám třetinu vína a dvě třetiny vody. Koření nedávám žádné. I tak je to nápoj potěšující.
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat